Myslíte si, že u IT společností je to tak, že koupí první volné prostory, které jsou, aby zde mohli svou firmu přestěhovat? Nemyslete si, že to funguje jedině tak. U IT společností se mnohem více setkáváme s tím, že se pro danou společnost staví rovnou celá budova, do které se poté celá firma nastěhuje tak, jak je to potřeba.

Je jasné, že když se staví celá nová budova, je potřeba dopředu zjistit, kolik kanceláří bude potřeba, aby se dalo něco takového zahrnout do plánu a od toho poté odvodit, jak velká budova ve výsledku bude muset vzniknout, aby všichni měli svou kancelář a nemuseli pracovat někde na chodbě.

počítač a káva

Nejen pro firmy dělající IT vznikají přímo celé budovy. I pro jiné společnosti často vznikají nové budovy, protože některé firmy jsou opravdu velké a potřebují mít co nejvíce prostoru. Je pro ně mnohem lepší, když se jim postaví celá nová budova, než když mají půl firmy na jedné straně města a půl firmy na druhé. Jsou také firmy, které mají svou firmu rozházenou po více městech a když je potřeba něco vyřešit, může to být náročné a zabere to mnoho času.

Skutečně je nejlepší, pokud má každá firma svou budovu, ve které může fungovat. Pokud se navíc dělá budova firmě na míru, je jasné, že bude navržena tak, aby zde nic nechybělo a aby jednotlivá oddělení, která spolu musí spolupracovat, byla co nejblíže u sebe, aby zaměstnanci nemuseli chodit příliš daleko a nedopadlo to tak, že místo toho, aby lidé pracovali, se budou flákat a trávit čas tím, že budou chodit nebo jezdit od jedné budovy ke druhé.

počítač na stole

Každá firma by měla zvážit, jestli by byla možnost zainvestovat do budovy, kterou bude využívat jen daná firma. Některým firmám, které jsou opravdu velké, se to rozhodně vyplatí. Co se týká firem menších, u těch jistě nebude problém pronajmout si v nějaké budově například patro. Větší firmy by ale měly zvážit raději budovu, protože to bude mnohem jednodušší, než je to teď.